Облекчава се процедурата за получаване на удостоверения за признаване в чужбина на квалификация по професия, придобита в България. Такава договореност постигнаха просветният министър Тодор Танев и директорът на Националния център за информация и документация Ваня Грашкина. За улеснение на гражданите две услуги се сливат в една и удостоверението вече ще се издава на едно гише.


От облекчението могат да се възползват граждани, завършили в България и придобили квалификация по нерегулирана професия, обясни Грашкина. Такива са почти всички професии у нас като изключим например юристите, архитектите и лекарите. Хората вече ще могат да изберат едно гише – или в министерството, или в НАЦИД, където да им издадат удостоверение, с което да упражняват своята професия, но вече като регулирана в чужбина. Документите ще могат да се изпращат и по имейл или пощенски оператор. Колкото до това има ли в последно време фалшифицирани дипломи от чужбина, подобно на казуса Калина Илиева?
Ваня Грашкина – директор на НАЦИД: "Да има, въпреки че са много редки тези случаи, има такива случаи и ние се справяме успешно с тях.
Според министър Танев ще продължи да съществува и другият процес – купуването на дипломи в България. Освен, че ни излага в чужбина, процесът може да бъде ограничен само, ако университетите започнат да получават пари за качество, смята министърът.
проф. Тодор Танев – министър на образованието и науката: "Когато самите Университети не са ангажирани с това да издават максимално много дипломи, а максимално качествени дипломи, т.е. те да имат интерес сами да режат тези възможности".
От министерството казаха още, че за всички сайтове за фалшиви дипломи известни на тях са сезирали прокуратурата.
Важна информация за родители и ученици. Най-вероятно 25 май ще бъде учебен ден, каза днес министър Тодор Танев. Публикации през последната седмица, в които се твърди обратното объркаха системата на образованието. Зам.-министър Ваня Кастрева пък уточни, че заблудата вероятно се дължи на това, че в миналото 25 май е фигурирал като учебен, но неприсъствен ден в Кодекса на труда.

Адрес на редакцията

Гр. София – 1373

Пощенска кутия № 95

Педагогическо издателство „Образование”

Венцислав Димитров Крумов

GSM 0888 71 22 01

e-mail: obrasovanie@dir.bg

e-mail: obrazovanie@dir.bg

Статии се приемат на
e-mail: obrasovanie@dir.bg
e-mail: obrazovanie@dir.bg