Повече ще са часовете по БЕЛ и математика в училище

Нова образователна структура на МОН предвижда повече часове по БЕЛ, математика, история и география в училище, реже часове по биология, музика, физическо.


За целия курс на образование от първи до 12-и клас се предлага българският език и литературата (БЕЛ) да получи общо 36 учебни часа повече, като така часовете по БЕЛ стават 1991. Това съобщи на пресконференция за проектите на три нови държавни образователни стандарти и след общественото им обсъждане министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, цитиран от БТА.

Министърът отбеляза, че съобщава тези данни по повод на тревогите в обществото, че са "орязани" някои учебни предмети в новите образователни стандарти, които се подготвят във връзка с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

"За изучаването на първия чужд език, но не само в езиковите гимназии, а и в училищата с интензивно изучаване на чужди езици, както и за професионалните гимназии, изучаващ се със 706 часа, от МОН го "качваме" със 180 часа, или на 886 часа", обясни министър Танев.

Той добави, че за езиковите гимназии ще има още възможности за изучаване на първия чужд език.

По втория чужд език увеличението е 6 часа, а по математика, на този етап, увеличението е 90 часа, каза Тодор Танев.

По информатика няма да има увеличение на часовете, но предметът ще започне да се изучава от по-рано в училище.

"За компютърно моделиране ще има 66 часа, като такива учебни часове никога не е имало и те са залегнали в проекта", уточни министър Танев.

Той отбеляза, че затова информационните технологии ще се изучават с 14 часа по-малко, като се намаляват от 208 часа на 194 часа.

Околен свят ще се учи от 63 на 64 часа, "Човек и общество" - с 18 часа, а история и цивилизация се увеличава от 454 на 478 часа.

Изучаването на география и икономика се увеличава от 312 часа на 336 часа, философският цикъл ще се учи с предложените 144 часа, каза министър Танев.

Той обяви, че "няма да има гражданско образование до 10-и клас, включително, след като не се желае", но отбеляза, че свят и личност и гражданско образование от 62 часа се увеличават на 85 часа.

Изучаването на "Човек и природа" се увеличава от 250 на 270 часа, а биологията и здравното образование се намаляват от 244 на 234 часа за целия курс на образование.

Обучението по физика и астрономия се повишава от 210 на 216 часа, по химия увеличението е същото - от 210 на 216 часа.

Музиката и изобразителното изкуство се намаляват от 479 часа за всеки от тези предмети на 471 часа, отново за всеки от тях.

"За първи път имаме обаче в осми, девети и десети клас задължителни предмети музика и изобразително изкуство, което не е било така до момента, коментира министър Танев.

Физическото възпитание и спортът сега се изучават в училище с 870 задължителни часа, а се предлага да бъдат намалени на 818 часа, но и сега има и трети задължителен час по физическо. Експертите го обясняват с липсата на материална база в много от училищата в страната.

От МОН уточниха, че представените часове по предметите са задължителните часове от новия учебен план, като ще има и избираеми часове.

Проектите на стандартите са по новата образователна структура, при която основно образование се завършва след седми клас, а гимназията се дели на два етапа, каза заместник-министър Ваня Кастрева.

Тя отбеляза, че се предвижда до 10-и клас да завърши изучаването на основните общообразователни предмети, с изключение на БЕЛ, математика, чужди езици, физическо възпитание и гражданско образование.

По този начин в 11-и и 12-и клас ще има профилирана и професионална подготовка за учениците.

Училищата ще могат да избират от над 20 учебни планове, чрез които ще могат да прилагат автономията си чрез разпределението на избираемите часове, както и да създават учебни програми по предмети, според интересите на учениците, обясни Кастрева.

Вчера учителите по география протестираха символично с трикольорни лентички заради орязването на часовете по предмета в 11 и 12 клас.

Адрес на редакцията

Гр. София – 1373

Пощенска кутия № 95

Педагогическо издателство „Образование”

Венцислав Димитров Крумов

GSM 0888 71 22 01

e-mail: obrasovanie@dir.bg

e-mail: obrazovanie@dir.bg

Статии се приемат на
e-mail: obrasovanie@dir.bg
e-mail: obrazovanie@dir.bg