Синдикат „Образование" предлага на МОН междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена от 31.01 до 4.02.2022 година.
Мотивите за това са повишеният брой заразени ученици и учители. Много е трудна организацията в някои образователни институции при отсъстващи над 5% учители. При някои училища липсващите учители надвишават 15%, включително и с карантинираните, което довежда до невъзможност осигуряването на учебния процес. Огромна част от педагогическите специалисти осигуряват заместване на колегите си, но това ги натоварва и претоварва.


Учениците имат нужда да бъдат изолирани в рамките на 9 дни, което ще забави нарастващия брой заразени. Учителите също имат нужда от възстановяване, поради огромния стрес, породен от хибридното обучение, което са принудени да осигуряват. Огромна част от преболедувалите учители не се възползват от 10 дена за възстановяване след COVID19, за да могат да осигуряват работата в училищата.
При евентуална удължена ваканция, училищата ще направят икономия на финансови средства от издръжка и средства за едно тестване на учениците в цялата система.

17.01.2022г.                                   д-р Юлиян Петров
гр. София                                       председател на СО „Подкрепа"

Адрес на редакцията

Гр. София – 1373

Пощенска кутия № 95

Педагогическо издателство „Образование”

Венцислав Димитров Крумов

GSM 0888 71 22 01

e-mail: obrasovanie@dir.bg

e-mail: obrazovanie@dir.bg

Статии се приемат на
e-mail: obrasovanie@dir.bg
e-mail: obrazovanie@dir.bg