София, 3 ноември 2018 г. - Годишната конференция на Център за приобщаващо образование събра в зала 6 на на Националния дворец на културата, София, над 250 директори, учители, родители и специалисти, работещи с деца, обединени от разбирането, че приобщаването се простира отвъд специалните общообразователни потребности. Гостите на форума бяха делегати от България, Русия, САЩ, Казахстан, Грузия, Армения, Потругалия и Великобритания! Фокус на конференцията тази година беше ролята и взаимодействието на различните заинтерсовасни страни в процеса на приобщаващото образование.


По време на конференцията се засегнаха различни теми, свързани с екипността и лидерството по пътя на приобщаващото образование.
Събитието се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България" и УНИЦЕФ България.
Конференцията беше открита от Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, Нанси Шилер, президент на Фондация „Америка за България", д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България и Ивайло Кискинов, Председател на Професионална общност за приобщаващо образование.
В своята встъпителна презентация Ива Бонева, изпълнителен директор на Център за приобщаващо образование, акцентира върху различната перспектива, че добър лидер не е този, който „размахва знаме" най-отпред, а този, който оказва подкрепа и наставления, седейки в периферията на събитията.
Ключов момент по време на форума беше представянето на книгата на Каръл ан Томлинсън „Диферинцирано преподаване в академично разнородни класни стаи". В кратко видео, авторката отправи приветствие към присъстващите на конференцията и представи защо е важно диферинцираното преподаване и на кого помага.

Тази година бяха проведени две интерактивни панелни дискусии, в рамките на които четирите заинтересовани страни в процеса на приобщаващото образование –учители, директори, специалисти и родители дебатираха по теми, подбрани от Професионалната общност за приобщаващо образование и гласувани за най-актуални от аудиторията на конференцията. Възможност да дебатират по темата имаха не само гостите в залата, а и всички, които следяха конференцията онлайн.
Специални гости на събитието бяха д-р Бриджит Уолкър и проф. Дъглас тема „Приобщаване или как да конструираме самолет, докато летим", като акцентира Чийни от Вашингтонския университет, които разказаха как се изграждат училищни лидерски екипи за постигане на общоучилищен учителски подход, а също и за приобщаващото образование отвъд специалните образователни потребности.
Проф. Давид Родригес от Лисабонския университет изнесе презентация на на това, че приобщаването е неразделна част от висококачествените образователни системи и призова „да не изоставяме нито едно дете".
По време на събитието гостите имаха възможността да посетят изложение на организации в сферата на образованието, които представиха полезни материали и практики за учители и специалисти.

Център за приобщаващо образование е неправителствена организация, която работи за утвърждаване на приобщаващата училищна среда като стандарт за качество в образованието. Подкрепяме училищата да се развиват като общности със споделени ценности и визия така, че децата да бъдат насърчавани да разгърнат способностите си и да превъзмогват трудностите, учителите да се чувстват подкрепени и уверени, че са ефективни и че могат да се справят с предизвикателствата, и родителите да поемат своята отговорност в партньорство с училището.

За повече информация: Камелия Илиева, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., 0889 21 43 44

Адрес на редакцията

Гр. София – 1373

Пощенска кутия № 95

Педагогическо издателство „Образование”

Венцислав Димитров Крумов

GSM 0888 71 22 01

e-mail: obrasovanie@dir.bg

e-mail: obrazovanie@dir.bg

Статии се приемат на
e-mail: obrasovanie@dir.bg
e-mail: obrazovanie@dir.bg